Wasbare luiers - informatie

Wasbare luiers zijn, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, ontzettend gebruiksvriendelijk. Verder zijn ze milieuvriendelijk, zacht voor babybilletjes en op termijn goedkoper. Bovendien promoten ze zindelijkheid en een betere heupontwikkeling.

Voordelen van wasbare luiers

Wasbare luiers zijn niet alleen in verschillende vrolijke kleuren verkrijgbaar, maar hebben ook veel andere voordelen. Hieronder lijsten we ze met plezier even voor je op:

Op termijn goedkoper

In tegenstelling tot wegwerpluiers zijn wasbare luiers op de lange baan goedkoper. De aankoopprijs, die misschien een beetje overweldigend kan zijn, is een prima investering. Onderzoek van de consumentenbond wijst uit dat je per kind ongeveer € 800 aan wegwerpexemplaren besteedt (waarvan € 400 als eerste investering).

Luiers die niet herbruikbaar zijn, kosten je minstens € 1.310 per kind, aangezien je er minimaal 5.300 nodig hebt voordat je kind zindelijk is. Per luierperiode bespaar je dus gemiddeld € 400, wat nog voordeliger wordt als je de luiers later voor een tweede kindje gebruikt. De eerste investering omvat:

De kosten variëren per merk en het wasbaar luiersysteem waarvoor je kiest.

Milieuvriendelijker alternatief

Wegwerpluiers hebben een negatievere impact op het milieu dan wasbare luiers. De CO2-uitstoot is tot 2,5 keer lager als je herbruikbare luiers op 60°C wast. Daarenboven voorkom je een heuse berg afval.

Zacht voor de billetjes

Wasbare luiers worden gemaakt uit natuurlijke materialen als (eco)katoen, hennep, fleece of bamboe die geen absorberende korrels bevatten. Daardoor vermijd je uitslag en irritatie bij je kind.

Sneller zindelijk

Als je kind opgroeit in wasbare luiers, is het gemiddeld één jaar eerder zindelijk dan leeftijdsgenootjes die wegwerpluiers dragen. Dat komt doordat ze vocht aan de billen beter voelen en zich eerder van de natte luier bewust worden.

Zeg spuitluiers vaarwel

Wasbare luiers sluiten dankzij elastieken bij de buik en beentjes goed aan, wat spuitluiers grotendeels tot volledig voorkomt. Dat scheelt weer een hoop schoonmaak en was. 

Mogelijke nadelen & hoe ze te voorkomen

Herbruikbare luiers leveren een groter volume om de billen, meer was en wat extra organisatie op. Verder kan er een lek ontstaan als je kind niet de juiste pasvorm draagt. Daarom is het raadzaam om meer informatie over de uiteenlopende mogelijkheden in te winnen.

We helpen je graag de juiste vorm uit te zoeken en bieden eveneens een huurservice aan. Zo kan je enkele modellen uitproberen voordat je ze aanschaft. Als je dat wenst, geven we je tijdens een gratis consult gericht advies.